top of page

ניסוח הסכם הבוררות   

 

1. הניסוח צריך להיות צופה פני עתיד.

- לא משאיר מקום לספיקות

- מנוסח רחב דיו ויכלול את כל נושאי המחלוקת שעשויים לצוץ 

2.  זהות הבורר

3.  סמכויות הבורר, מהו היקף תחולת הבוררות או יישומה. כדי להימנע מהוצאות נוספות ומהצורך לפנות לביהמ"ש. מומלץ להקנות לבורר את הזכות להחליט בדבר היקף  סמכויותיו.

חריגה מהיקף סמכותו של הבורר תהווה עילה לביטול הפסק

- יש גם לקבוע במסגרת ההסכם, האם לבורר מוקנית הסמכות להעניק סעדי ביניים,פסקי ביניים,מינוי מומחים ועוד.

4. הדין שיחול,בעיקר בבוררויות בינלאומיות 

5. כפיפות לדין המהותי - האם הבורר כפוף לדין המהותי או לא.במדה ולא צויין כי הבורר כפוף לדין המהותי תחול התוספת לחוק הבוררות הפוטרת את הבורר מהדין המהותי.

5. כבילות לסדרי הדין ולדיני הראיות הנהוגים בבתי המשפט - משלא צויין אחרת. החוק פוטר את הליך הבוררות מכבילות לסדרי הדין ולדיני הראיות.מה שאומר, כי ,כאמור, משלא סוכם אחרת, רשאים הצדדים ,במטרה לקדם את הדיון,להגיש ראיות,שאינן קבילות בבית המשפט (למשל עדות שמיעה)

6. הנמקת פסק הבוררות - יש גישות שונות לרמת ההנמקה. מחד הנמקה חשובה כדי לתקף את פסק הדין ולתת לו שקיפות. מאידך ככל שההנמקה מקיפה יותר ויורדת לרזולוציות - זה נותן לבעלי הדין עילות לערעור. מה שמחליש  את יתרון סופיות הדיון. 

7. זכות הערעור -   ברירת המחדל מחייבת הנמקה. כדי שיוכלו הצדדים לערער, עליהם לציין זאת בהסכם בצורה מפורשת.

אם לא צויינה האפשרות הזו  מפורשות. הסעד היחיד שיוכלו לקבל מבימ"ש הוא השלמה או תיקון בלבד של פסק הבוררות במספר עילות מצומצם, המופיע בחוק הבוררות.

8. לו"ז - בחוק הבוררות מצוין פרק זמן של שלושה חדשים למתן פסק הבוררות. ומעניק לבורר סמכות להארכת הזמן בשלושה חדשים נוספים. עם זאת,כקברניטי  ההליך, יכולים הצדדים להחליט על קיצור או הארכת פרק הזמן בהסכם עצמו.

 

bottom of page