top of page

.

.

אימון אניאגרם

 

לעולם לא מאוחר להיות -מי שנועדת להיות 

 

זיהוי מנגנוני הפעולה האוטומטיים בפעולה  ובקואליציות .

ניטור תגובות אוטומטיות ,יציאה מקבעונות, זיהוי משאבים ,רכישת דפוסי התנהגות חדשים. 

הרחבת חופש הבחירה 

זיהוי סגנון החשיבה והתקשורת של האנשים סביבי

פיתוח דרכי גישה והנעה לאנשים שסביבי  

רכישת מסוגלות  לתרגם  את התקשורת שלי לשפה של הזולת

יצירת פריצת דרך אישית, זוגית, משפחתית , חברתית, עסקית, ואירגונית .

 

האניאגרם  הוא מודל גאוני ומדוייק שהחל  את דרכו  בבית מדרשו של פיתגורס . בשנת 1950 . התפתח על ידי אוסקר איצ'זו  מייסד  Arica School,  בשנות ה70 צבר המודל תאוצה והתפתח על ידי  הפסיכיאטר קלאודיו נארנחו  ותלמידיו, מאז ועד היום הוא הולך וצובר קהל מעריצים "מכורים" בארץ ובעולם.

•המודל ,שהוא במהותו אבחוני אך עיקר  בשורתו. תרומתו וייעודו הוא - התפתחותי  ביכולת המדהימה שלו לסלול  נתיבי טרנספורמציה  ליציאה מתבניות חשיבה כובלות ,שברובן הן אוטומטיות ולא מודעות.

 ככל שמעמיקים בחכמה  של המודל . ניתן לגלות בו מטודולוגיה  מורכבת שיודעת לרדת לרזולוציות עמוקות רובד תחת רובד.

בדומה למברגת  מאסטר שניתן להחליף את הראש שלה לאין ספור רזולוציות של גדלים. מאפשר המודל לזהות את דפוס הפעודה המרכזי וכיצד כיצד מפעיל המנגנון הראשי  את המנגנונים האחרים בבתי החיים השונים

הגישה שלי למודל היא בחרדת קודש . שכן ראיתי כבר  תלמידים שלי שנאחזו בהיבט חיצוני כל שהוא של המודל ולקחו לעצמם את המנדט לאבחן אנשים .אז לא זאת המטרה.   "תיק " האיבחון הוא אך ורק על האדם עצמו . וזאת מכמה סיבות . המרכזיות שבהן 

1. רק האדם עצמו מכיר את עצמו

2. תהליך האבחון העצמי הוא חלק ממסע ההתפתחות . הוא מעלה שאלות קריטיות . מאפשר בחינה עמוקה  ,יוצר חיכוך עם כל 9 המנגנונים שלמעשה  קיימים בכל אחד מאיתנו. חשיבות זיהוי המנגנון הראשי היא כמו זיהוי הטייטל בכתבה או הרעיון המרכזי בסיפור. המנגנון הראשי מטווה את הנתיב .ראיתי כבר אנשים שמשילים מעצמם את המנגנון הראשי ולובשים כפיצוי מנגנון אחר. לא זו המטרה . תהליך האימון לא נועד להחליף לחם בפיתה .תהליך ההתפתחות באימון - מטרתו ליצור פריצת דרך וחיבור לנתיב הייעוד וההגשמה . כל מנגנון שעומד בדרך הוא מסך מפני ההגעה לייעוד.

יעודו של המודל הוא לתת לנו כלי לרפלקציה . להתבוננות . לזהות את מנגנוני הפעולה האוטומטיים. , שמנהלים אותנו מאחורי הקלעים -ולתת לנו גישה למוצא מ"לופים " התנהגותיים שמובילים אותנו שוב ושוב לאותם המקומות . ומפילים אותנו באותם הבורות . למרות . שאם היו שואלים אותנו קודם  - היינו יודעים לצפות את התוצאות . ולא כי ניחנו בגאונות או כושר חיזוי  - פשוט , כי היינו כבר בסרט הזה אינספור פעמים!!!

מודל האניאגרם עוזר לנו להתיר את הפלונטר התודעתי הזה  ולתת לנו ביד   9  קצוות של חוטים  הקשורים לאותם חוטים שמנהלים אותנו מאחורי הקלעים .

הבשורה הטובה: האניאגרם מקצר את הדרך . כמו בפלונטר. לאחר שמזהים את את  קצה החוט  הרלוונטי. מפסיקים להסתבך עם השאר והולכים עם החוט. והצעדים יוצרים את הדרך. 

הבשורה הרעה:אין זבנג וגמרנו. כשמגיע הרגע הכואב בו גילינו שהרחקנו לכת בדרך הלא נכונה -וצריך לעשות פניית פרסה  . יש לחזור את אותה הדרך בחזרה 

במילים אחרות : תבניות חשיבה אוטומטיות, דפוסי התנהגות והרגלים   אוטומטיים -תמיד יהיו בסטנד- בי . התנהגויות שטופחו והושרשו במשך שנים אינן נעלמות . הן רק מקבלות איזון. ועוברות מסטטוס של ברירת מחדל לסטטוס של  "זמינות  גבוהה" . איך שזה משתקף במציאות   יכול להיות קריטי .זה עושה את ההבדל בין לעשות את הדבר הלא נכון במקום הלא נכון  לבין בחירת האסטרטגיה הנכונה .

דמיינו רקדן בלט ברחבת הריקודים בדיסקוטק. או נגן שמנגן עם אותו האקורד את כל השירים, או חייט שפותח את הבטן של המנותח עם מספריים. 

האניאגרם מגלה לנו , שמעבר לברירת המחדל האוטומטית שלנו יש רפרטואר שלם של תגובות ואפשרויות לפתרון. 

 

אז במה ייחודו של האניאגרם?

 

האניאגרם מסווג את האוכלוסייה  ל9 טיפוסי אישיות. לכל טיפוס זווית הסתכלות שונה על העולם  והחיים . ומתוך אותה זווית הסתכלות הוא מסיק מהי האסטרטגיה המועילה ביותר שתסייע לו לשרוד את הדרישות שהעולם (כפי שהוא מזהה מנקודת מבטו) -  מציב בפניו.

•האניאגרם מבחין את 9 הטיפוסים כ9  אסטרטגיות חיים שונות . בעלי הנסיון  רואים במוחש  כי למעשה כל האסטרטגיות נכונות ונחוצות לקיום של האדם והעולם. לכולן רמת חשיבות זהה .ומכאן המסקנה המתבקשת  כי בכל נקודת זמן יש 9 חלופות הסתכלות.

•למעשה . בתוך כל אחד מאתנו מקננות כל 9 האסטרטגיות .

 

רמת ההתפתחות של האדם והיכולת שלו לעשות אינטגרציה משוכללת של כל 9 נקודות המבט  היא הקובעת האם האסטרטגיות משמשות כקואליציה לניהול עצמי תקין . או כאופוזיציה שנלחמת על האסטרטגיה ומתעלמת מהמטרה .

•כל אסטרטגיה נכונה .מה שעושה את ההבדל בין התנהלות שיש בה בחירה חפשית ובין התנהלות אוטומטית מתוך ברירת מחדל , שלא תמיד מתאימה לסיטואציה  היא ההכללה הגורפת שעושה האסטרטיה .שנוטה לתת פרשנות שמגיעה מתבנית מחשבה "מתוכנתת"

  אין לך אסטרטגיה שאין לה שעה כמשפט הסיני העתיק "גם שעון עומד צודק פעמיים ביום" .אבל בכל  השעות האחרות  .יש מקום לאסטרטגיות אחרות .ככל שהאדם כפוף יותר לאסטרטגיה אחת . כך עולמו צר . מוגבל.  שקרי וקטנוני.

•תהליך ההתפתחות של האדם מושתת על למידה  המבוססת על 2 תהליכים  ראשוניים : הטמעה והסתגלות(אסימילציה ואקומודציה) .במהלך החיים האדם יוצר מבנים קוגניטיביים תת הכרתיים המכונים "סכימות קוגניטיביות" אילו "מארזים" של תובנות המגובות בפילטרים קבועים שדרכם האדם  תופס, מפרש ומקדד את המידע המתרחש במציאות שסביבו. המבנים האלה מתגבשים למסקנות . והנחות יסוד  סביב 3  קטיגוריות המציאות .

•העצמי

•האחר

•העולם

כל טיפוס הוא התוצר של ה"קונספירציה"  שיצר לעצמו  ביחחסו  כלפי  3 מרכיבי המציאות  הללו .ומשם הוא גוזר את נקודת המוצא שלו. את הנחות היסוד . את אסטרטגיית החיים ,  מנגנוני ההגנה .וטכניקות הפעולה וההימנעות שלו.

•מודל האניאגרם חידד  והבחין  בין 9    טיפוסי אישיות שונים המאורגנים סביב 9 סכימות קוגניטיביות  שונות.

•כל טיפוס  בהתאם לנתונים הגנטיים . לנקודות התורפה .לחסר האונים הקיומי הספציפי ולמתנות אותן קיבל בבואו למלא את תפקידו בעולם  שואל את עצמו את שאלת מליון הדולר   מה טיבו של העולם ? ואם זה העולם , מה נדרש ממני כדי לשרוד אותו?

•הוא מפתח אסטרטגיית חיים ייחודית  בהתאמה . וטקטיקות פעולה שונות . שמטרתן לבסס ולהוכיח את הנחות היסוד שלו

האדם בטבעו מוגבל . ואינו יכול להכיל את כל האינפורמציה שהמציאות מציעה. במוח קיימת מערכת (      reticular   information )

שאחראית להגביל ולווסת את איכות וכמות המידע שהעיניים שלנו מדווחות למוח . 9 הטיפוסים . הם ההשתקפות  של  9 הפילטרים  הבסיסים שמארגנים את הסכמות הקוגניטיביות של  המוח. זו גם הסיבה ,שבחרתי לשלב במודל גלגל התנופה גם את היישומים של הגישה הקוגניטיבית , מאחר והיא מאפשרת לנו להבין את המנגנון האוניברסלי האנושי  . ולטפל בשיטת הסלמי  בכל שלב בדרך.

אני באפן אישי מאמינה שככל שהאדם רוכש הבנה ושקיפות למנגנונים ולתהליכים המפעילים אותו הוא רוחש אמון בעצמו. מעלה את בטחונו האישי . ומעל לכל  "מעדכן " ומתקף את  רשיון הנהיגה שלו בנתיבי היקום.   הוא מעצים את תחושת הביטחון לנהוג ברכב שמסיע את הנשמה שלו  -בשבילי  מסע החיים

הוא הופך להיות נהג  מיומן ומגביר את סיכוייו לממש את מטרותיו ויעדיו.

הוא הופך להיות הטוב ביותר של עצמו ברגע הנתון 

לפי מודל האניאגרם לכל טיפוס  יש תפיסת עולם מגובשת וייחודית .

אלא של"מצער" המציאות אינה עולה תמיד באותו קנה עם תפיסת עולמו של הטיפוס (הרי סיכמנו שכל טיפוס רואה רק תשיעית מהאמת)
 החיים מפגישים אותנו עם שתי  מערכות שונות  נוספות בעלות רציונל קיומי  משלהן. 

 המערכת האחת היא -הזולת 

והמערכת השניה היא -העולם , שפועל על פי חוקים קוסמים אוניברסאליים ,שלא  בהכרח  "מתחשבים" במשנת חיינו הסדורה .ובסכמות הקוגניטיביות שייצרנו על העולם.

פעמים רבות קיים פער בין מה שהאדם חושב ומרגיש ובין האמת .

ואז אנחנו מוצאים את עצמנו  "נדחפים" להתנהג ולהגיב באופנים שאכזבו אותנו בעבר . כאילו איזה חבלן מאחורי הקלעים "הפעיל" אותנו ועקף את ההיגיון . ואז אנחנו "מתפלאים" על עצמנו –וכועסים למה עשינו שוב את אותה השטות. לכל אחד יש דוגמאות רבות לכך שהוא עשה דברים למרות שהם הוכיחו את עצמם בעבר - כלא יעילים . ואז אנחנו נוטים לתלות את ה"אשמה " 

בעצמנו –על ידי השמצה עצמית , רגשות אשמה , מסקנות מתייגות ומכלילות "אני לוזר, תמיד זה קורה לי ,חבל להתאמץ..."
באחר- מה שפוגע במערכות היחסים שלנו  וגרוע מכך מסיט את תשומת הלב שלנו מאחריות לתירוצים

בעולם-אנחנו מחליטים שדברים מסוימים הם מחוץ לתחום עבורנו . או שאנחנו עסוקים בוויכוחים אינסופיים עם הגנים שלנו ומי שהוריש לנו אותם, עם המחנכים שלנו , עם חוקי הפסיכולוגיה, עם הנהלים  , ועם חוקי היקום שממילא אינם נתונים לשינוי.

 

מודל האניאגרם  יוצר בהירות  ומבחין לנו 9 מרחבי חיים שונים הוא  מציג את נקודות המוצא והסכמות הקוגניטיביות שאחראיות לרציונל הפעולה , ולריטואלים החוזרים המעצבים את ההרגלים והדפוסים הלא מועילים שלנו. הוא מציע מסלולי צמיחה והתפתחות ליצור פריצת דרך  אמיתית  מהשורש ולצאת מאותם דפוסים שמעצבים את אזורי הנוחות שלנו. הוא גואל אותנו מהטיס האוטומטי שמנהל אותנו ומפעיל אותנו מתוך כלא תודעתי ואוטומט שלא משרת אותנו בכל מצב.

•האניאגרם מאפשר לנו לצאת למרחב של בחירה חופשית . ולהיות מיומנים בקבלת החלטות נכונות לאותו מקום וזמן .

•אנו הופכים להיות שקולים יותר. מאורגנים יותר. יעילים ואפקטיביים יותר. עצמאיים,  אוביקטיבים , מכילים ,מעיזים , מדויקים, מחוברים, מכווני מטרה , אנושיים ,  פנורמיים יותר .

•הוא מוציא אותנו  מהשבלוניות שהיינו מורגלים בה ועוזר לנו  להגשים את מי שנועדנו להיות .

 

•התחביר של האניאגרם  הנוסחה האישית להצלחה שלך!!!

 

לחלק את האוכלוסיה ל-9  טיפוסים באפן סטרילי הוא רעיון קצת יומרני .ולכן יש להבין שהאניאגרם הוא לא יותר מאשר "המלצה חמה"  והאדם הוא תמיד מעל לכל תיאוריה . האניאגרם מטווה 9 מספרים שמהם ניתן ליצור אינספור של נוסחאות אישיות וצירופים . כמו מספרי טלפון ומספרי דרכון.

האניאגרם ממשיך לפצל את 9 הטיפוסים לתתי טיפוסים עד אינסוף .הוא מציג קשרים נוספים בין קבוצות האישיות המאפשרות  הבנות אורך ורוחב ומייצרות אינספור מטריצות של אפשרויות להבין את מנגנוני הפעולה של האדם

חיצים

•בין הטיפוסים מתקיימים יחסי גומלין שונים. וכל טיפוס שואב את נקודת המפנה בתהליך הטרנספורמציה  מאזור הנוחות למרחב הבחירה החפשית מ2 טיפוסים אליהם הוא מחובר ב"חץ התפתחות". לכל טיפוס יש מהות שונה ואיכות  המהווה "תרופה" ומקפצה לטרספורמציה לאיזון עבור 2 טיפוסים אחרים.

 וכך ,כל טיפוס מקבל מפתח לדלת היציאה מהכלא התודעתי ומקיבעון המחשבה שלו מ2 טיפוסים אחרים.

•גאונות המודל היא ביכולת להראות את ההרמוניה הנוצרת בחמלה ובסובלנות לכל 9 הטיפוסים.

•כנפיים

•אם דברנו על 9 טיפוסים.  הממוקמים על רצף מעגלי . קיים דיאלוג סמוי בין כל טיפוס לשכניו . כל טיפוס הוא למעשה סוג של נגטיב ואנטיטיזה לטיפוס שלפניו  כשהוא במצבו ההתפתחותי הנמוך, הבא לידי ביטוי במצב לא מאוזן .טיפוס 1 הוא איש של חוקים ותבניות .הוא נותן את התשובה האולטימטיבית לקודמו במעגל –טיפוס 9 הזורם והלא מתוכנן . טיפוס 2 הנבעת מהגבולות החד משמעיים של קודמו ה1 ומחצין התמסרות חסרת גבולות לחברים . טיפוס 3 מזהה את חסר הפרודוקטיביות למטרות  ויעדים שעודף רגש ונתינה לזולת מחולל.ושם את כל משאביו בפיתוח תדמית הישגית על חשבון ה"לוקסוס" שביצירת קשרים רגשיים עם משפחה וחברים. טיפוס 4 המבוהל מהדחיה של טיפוס 3 מלמד אותנו את עצמת האנושיות ותפקידי הרגש כמצפן אינטואיטיבי. . טיפוס 5 המבוהל מההצפה הרגשית של ה4 מייצר בועה המבודדת אותו מהאנשים המאיימים לחדור  לפרטיותו .לגזול את משאבי הזמן שלו .ולאיים עליו רגשית. טיפוס 6  נבהל ממה שעלול לקרות  למי שנמצא לבד הוא נוכח לפחד קיומי ועסוק ביצירת והשתייכות למבנים חברתיים שישמרו עליו מפני סכנות האורבות לפתחו .טיפוס 7 נרתע מעולמו הפסימי של טיפוס 6 החשדן ומייצר עולם של אשליות ואופטימיות בלתי מבוססת שאותה הוא מכנה "שמחת חיים" הוא מטפח עולם של הסחות דעת ורעיונות מדליקים איך לברוח מכל מה שמאיים על האושר. טיפוס 8 שרואה את הרעיונות הבלתי מיושמים של ה7 .מציע גישה מעשית .יורד למגרש הביצוע. הוא שועט . דורס .רעשני אם צריך גם "לדרוך על גופות ולהקיז קצת דם" –המטרה מקדשת כל אמצעי . טיפוס 9 הנבעת מהרעש והמאבקים של ה8 בורח לשקט . לשלווה . נמנע מעימותים . מרצה  .מתחבא .נמנע מ"לעשות גלים "רק  לא להיכנס לטריטוריה של ה8 .וחוזר חלילה  ה1 מתחרפן מהטישטוש שמייצר ה9 ומפתח אג'נדה של סדרים ותבניות.

• כל אחד מ9 הטיפוסים יש לו 2  זרועות שמצילות אותו מנפילה אל הבור של המנגנון של עצמו. בפעל על פי רוב לכל אדם יש כנף יותר דומיננטית. והיא "צובעת" מגוונת ומאזנת משהו . היא יכולה לעדן ולתת לטיפוס איכויות נוספות . אז רק על פי הכנפיים אפשר לראות שלכל טיפוס יש 4 פוזיציות

•טיפוס מובהק

•טיפוס עם כנף ימנית

•טיפוס עם כנף שמאלית

•טיפוס עם 2 כנפיים

•כך שהאניאגרם הוא מודל תמציתי שיש לו איכות היולית שניתנת להתפתח לאינספור אפשרויות.

 

bottom of page