בס"ד
לביא"ה אסטרטגיה
ליווי, בקרה ,ייעוץ, אימון, הדרכה
להזניק את הלביאה שבך למגרש
"מי מטיל כסותו בין לביא ללביאה בשעה שנזקקין זה עם זה" (סנהדרין קו ע"א).
וְאָמַרְתָּ מָה אִמְּךָ לְבִיָּא בֵּין אֲרָיוֹת רָבָצָה בְּתוֹךְ כְּפִרִים רִבְּתָה גוּרֶיהָ(יחזקאל יט.ב )
שמרית אלישע ,
טורפת לך את הקלפים מחדש
0523451834
טיפוס 1 וחוקי היקום
שאלה שנתקלתי בה הזכירה לי את הטענה של טיפוסי 7 כלפי טיפוסי1 .
טיפוס 1 הוא מאסטר של תבניות, סדר,אירגון , חוקים, כללים ומשמעת. זוהי אסטרטגיית חיים המגיעה מאידאת הפיקס שלו שאומרת שהעולם שופט אותנו על מעשינו הטובים או הרעים ולכן עלינו להפגין אזרחות טובה. יושר והגינות. להיות בסדר, לעשות מה שצריך ולפעול במסגרת ה"חוק" והכללים . אחת מטקטיקות הפעולה שלו היא שימת לב לפרטים הקטנים. שלתפיסתו , מאפשרת לו מחד לזהות טעויות ולתקנם במיידי ומאידך . נותנת לו ייתרון על שאר שבטי המין האנושי . בכך, שהיא מאפשרת לו לשמור על ייעודו לתקן ולשפר את הטעון שיפור .שימת הלב לפרטים הקטנים היא דרך לתת לעצמו ולסביבתו "קריאת כיוון " ולהחזיר לפסים לתבניות, לכללים, למסגרת הגבולות והחוקים כל סטייה ובכך לשמור על הדרך הישרה . טיפוסי 7 לא מרוצים מהמשטר העקבי והרציף הזה . ויש מן הצדק בדבריהם שזה פוגע בחופש בספונטניות ביצירה ,ובעליצות הטבעית ויוצר נוקשות . לצורך גילוי נאות . ולצורך הנאמנות לאחוות השבט שלי (7) עלי הודות ב"אשמה" שזה "קונץ" לא פשוט עבור טיפוסי 7 לעקוב אחרי אג'נדה כל כך סדורה . אפילו מתכון בספר מתכונים הופך להיות סיוט כאשר הוא מתערב בחופש הבחירה ובחדוות העשייה . וזה המקום להזכיר שמה שכל כך קל לטיפוסי 1 -להצמד למניואל . עבור טיפוס 7 זה כמו טיפוס על הר האברסט ובפעם הראשונה ... זה בעצם לב ליבה של עבודת ההתפתחות שגזרה עלינו מטודולוגיית האניאגרם באדיבותה . למעשה .זוהי לא המצאה חדשה . חכמינו זכרונם לברכה .לאורך כל הספרות המקראית מתווים לנו דרך והוראה לעשות את "עבודת המידות" שכשמה כן היא . היכולת לשאת הפכים -במילים אחרות -איזון ודרך האמצע. אז אם נחזור לפוקוס האוטומטי של טיפוסי 1 -פרטים. נשאלת השאלה איפה הגבול . לצורך יישור קו עם עולם האימון נזכיר את מושג הערך המעגלי האומר כי כל ערך שנעשה בו שימוש יתר -הופך להיות מנגנון של גול עצמי ,שמחבל במטרה עצמה . אם נקח את טיפוסי 1 שמטרתם העליונה היא לצאת בסדר כדי שלא תהיה נגדם שום "עילה" להרשעה או גינוי . הם הופכים להיות מאד ביקורתיים ומתעסקים בקטנות עד שהחברה מגנה אותם ומאשימה אותם בהצקת היתר שלהם. יוצא שאותו הדבר שממנו הם חששו . הם הביאו על עצמם . כמו ילד שנותנים לו סוכריה ומבקשים שלא יספר לאחרים והוא מחצין את הסוכריה עד שכולם יודעים. ואז ככל שההתעסקות בפרטים אובססיבית יותר אותה טקטיקה שהפעיל האגו כדי לשמור על האדם מפני גינוי הופכת להיות אברסיבית ופוגעת במטרה של עצמו. במקרה שלנו עודף התעסקות בפרטים יכולה להגיע לאובססיביות קומפולסיבית. ככל שהוא יותר קיצוני ,צר , ומתנכז לתוך אג'נדה אחת בלבד . העיוות שנוצר הוא שהוא נשאר עם הפרטים הקטנים ומאבד את ההקשר הרחב והשלם . ובהשוואה לטקסונומיה של בלום -זה כמו לקרוא טקסט .להתעכב על הפרטים מבלי לקשור אותם לרעיון המרכזי דוגמה נוספת - הוא קונה רכב חדש בנילון. הרכב, על המזל שלו חוטף שריטה . במקום להודות לבורא עולם שיש לו רכב חדש . עכשיו הוא רותח על ה"גולם" שדפק לו את הרכב. זהו עיוות חשיבה . שעושה דיכוטמיה בין טוב לרע שעושה הכללה . הגזמה , ואבדן פרופורציות. (כל האוטו עכשיו דפוק) שמתמקד בטפל ולא בעיקר. אם כבר הזכרנו את ההבדל בין טיפוס 1 לטיפוס 7 , 9 , ו-2 . שלא יקחו ללב את הסריטה . אבל בניגוד לטיפוס 1 גם לא ירוצו לתקן אותה . אצלם ,אחרי כמה שבועות .השריטה תהפוך לכתם חלודה . אז אם נסכם . טיפוס 1 צריך ללמוד פחות לקחת ללב את הדברים הקטנים וטיפוסי 7,2,9 .יקבלו ערך מאימון אם ילמדו לטפל בנטיה שלהם לדחיינות/ הפחתת ערך/ הסחת הדעת.. שגורמים להם להתעלם מדברים
אבל בעצם , באתי לדבר איתכם. לא על הפן האברסיבי והנמוך .רק נסגור את הפינה הזו ונאמר שהתעסקות עם הפרטים הקטנים נחוצה כחלק מראיית השלם ההוליטי . וכל פרט שאינו תואם את השלם חשוד בנטיה אובססיבית
השאלה היא מהו השלם?
האם השלם הוא -מה אני חושב? או מה הנכון האובייקטיבי ?
אם אני במרכז -זה התעלול של האגו .אם הרדיפה אחרי הפרטים נובעת מצורך להראות עליונות מוסרית , אם הרדיפה אחרי הפרטים גורמת לי לכעס כאשר הדברים לא הולכים כמו שאני חושב שצריך ... החשוד הוא האגו.!!!
וכל דבר שהאגו אחראי לו - לוקה בחד צדדיות , כי כפי שאמרנו - 9 טיפוסים , כולם צודקים אבל כל אחד רואה רק תשיעית מהאמת
במאמר שלפנינו אנסה להראות מהי האמת שטיפוס 1 רואה על העולם?
כאשר הוא
1. מאוזן
2. מחובר להקשר הכולל
3. אינטגרטיבי
4. רלוונטי
פתחתי בשאלה ותשובה שנתקלתי בהם
שאלה ששאל בחור את הרב אהרון מוס מבית חבד אוסטרליה
כמה זה גדול
שואל השואל..
למה היהדות כל כך עסוקה בפרטים קטנים ובלתי רלוונטיים, כמו כמה מצה בדיוק צריך לאכול בליל הסדר? איזה כלי חלבי ואיזה בשרי? איך לקשור את שרוכי הנעליים שלי?
לי זה נראה כאילו היהדות מזניחה את העיקר כשהיא נתפסת לקטנוניות.
הלזה היהודים קוראים רוחניות?
כבר שלחתי לך שאלה זו לפני שבוע אך לא נעניתי.
אולי סוף סוף קיבלת שאלה שאין>עליה תשובה?!))
תראו תשובה חכמה ...
מעולם לא טענתי שיש לי את כל התשובות. הרבה שאלות הינם מעבר להשגתי. אך האמת היא שעניתי לך ואתה קבלת את תשובתך.
כשקיבלתי את שאלתך תכף עניתי לך, והעובדה שלא קיבלת את תשובתי היא היא התשובה לשאלתך.
ראה, השבתי לך, אך כשכתבתי את כתובת הדוא"ל שלך לא הוספתי נקודה לפני המילה com
סברתי שתקבל את הדוא"ל גם ככה, שהרי סך הכול חסרה רק נקודה אחת קטנה. זאת אומרת, זה לא שכתבתי שמך לא נכון או מילה מוטעית, או משהו דרסטי אחר. צריך >להיות מאוד קטנוני כדי לא להבין ש - yahoocomו- yahoo.com זה אותו דבר.
זה לא מגוחך שלא קיבלת את תשובתי רק בשל העדר נקודה אחת קטנה ובלתי רלוונטית?
לא, זה לא מגוחך! כי הנקודה היא לא רק נקודה, היא מבטאת משהו. לאותה נקודה הרבה יותר משמעות מאשר כמה פיקסלים במסך.
לי היא נראית בלתי רלוונטית בעליל, אך זה נובע רק מחוסר הידע שלי בדרכי האינטרנט. כל מה שאני יודע הוא שבתוספת הנקודה הדוא"ל שלי מגיע ליעדו אך בלא הנקודה הוא הולך לאיבוד ומגיע לאן שהוא.
למצוות יש עומק עצום. כל פרט מכיל עולם של משמעויות, ומרכיב את התמונה השלמה.
כשמקיימים מצווה בשלמות ובדייקנות, גל רוחני נשלח מאיתנו אל היקום, עד ל"דואר הנכנס" של הקב"ה.
אם ברצונך להכיר את המשמעות של הנקודה באינטרנט, תלמד על תפעולה של הרשת.
אם ברצונך להבין את משמעות מצוות היהדות, תלמד תורה.
אז הלכתי עם זה עוד צעד .ושאלתי מהו בעצם ההקשר השלם? מה יותר שלם מה"יקום"
ובתוך היקום בורא עולם יצר סדר. משטר כל כך מופתי .שאם פרט אחד קטן יסטה ממסלולו התוצאה היא אסון . כך כשכרומוזום אחד מקרוסקופי פגום או חסר . המוטציה רבת השלכות
אבל אני ממש לא מומחית בקוסמולוגיה בואו נראה מה אומרים ה"גדולים" בתחומם.
דר"דניס סאקימה . ראש מצפה החלל של אוניברסיטת קמבריג' :" אם תסיט ולא במעט את חוקי הטבע או אחד מהקבועים הפיזיקאלים ... קרוב לוודאי שחיים אינטיליגנטיים לא יוכלו להיווצר..."
ד"ר דויד דויטש חוקר פיזיקה קוונטית
"אם משנים אחד מן הקבועים הפיסיקאליים , ולו רק באחוזים מעטים בכיוון אחד, הכוכבים יכלו את עצמם בתוך מליון שנים מיום היווצרותם"
פרופסור פול דיויס מומחה בינלאומי לאסטרו-פיסיקה
"כל היקום מאוזן על חודו של סכין והיה הופך לתןהן וובוההו אם אחד מהקועים היסודיים בטבע היה שונה ואפילו במעט.
פרופסור סטיבן הוקינג: " התופעה הראויה לציון היא שהערכים של המספרים האלה
(הקבועים הפיסיקליים נראים כאילו הותאמו בצורה מדוקדקת לאפשרות הופעת החיים
דר" מייקל אסטרופיסיקאי "מידת הדיוק (של היוונון העדין של חוקי הטבע) היא כמו זו הנידרשת על מנת לירות חץ מקצה אחד של היקום אל קצהו השני על מנת לפגוע במטרה שקוטרה מילימטר אחד
ועכשיו נעבור לקצת עובדות:
מדענים טוענים כי אם הכוח המחזיק את הגרעינים באטום היה נחלש ב2% בלבד לא היו יכולים להתקיים גרעינים מרובי פרוטוניםומימן היה היסוד היחיד ביקום לעומת זאת אם היה הכח הגרעיני חזק ב1% היה המימן נדיר ביקום וכן היסודות הכבדים מברזל.
מה היה קורה לו כוח המשיכה היה חלש או חזק ב0.01% ?
השמש לא היתה יכולה להתקיים -וכדור הארץ לא היה יכול להתקיים
בואו נתבונן על קוטר כדור הארץ
בקו המשווה מגיע קוטרו ל12,756 ק"מ . אילו היה קצר ב500 ק"מ , כח המשיכה היה קטן במידה כזו שהאטמוספירה היתה מתדלדלת והחמצן היה בורח לחלל החיצון.
מערכת השמש -אילו היתה מערכת השמש מצויה באחת הזרועות של הגלקסיה באיזור צפוף בכוכבים ולא סביב המרכז של גלקסיית שביל החלב - היתה השפעת כוח המשיכה של הכוכבים האחרים גורמת לאי יציבות במסלול כדור הארץ .והיתה גורמת להתפוצצויות של סופרנובות שהיו מציפות את כדור הארץ בקרינה קטלנית.
בואו נלך למערכת יותר מוכרת -גוף האדם
גוף האדם בונה את עצמו ומתקן את עצמו ומפקח על עצמו באפן אוטומטי לחלוטין
בגוף האדם יש 10 בחזקת 24 אטומים בעוד שבכל היקום ,להערכת המדענים ישנם רק 10 בחזקת 21 כוכבים. תשעים אחוז מכל האטומים מוחלפים בכל שנה . אין אף אטום בגוף. שנשאר בו יותר מ5 שנים. .כל הפעילות הזו מתרחשת בסדר מופתי .
בואו נסתכל על רגע לידת העובר המדריך הרפואי "מרק" כותב"המעבר המוצלחמעובר, הטובל במי שפיר. ותלוי לחלוטין בשליה בכל הנוגע לאספקת מזון וחמצן -לתינוק הנושם אויר בכוחות עצמו הוא בגדר פלא" הבכי הראשון של הילוד הוא המבשר כי ברגע אחד התחילו ריאותיו לתפקד באפן עצמאי
כל התופעות האלה הן לא קצה קצהו של הפלא הגדול שנקרא הבריאה
העולם בנוי על פי חוקים וסדרים מדוייקים .כל ריאקציה המתרחשת בין אטומים תהיה זהה כאשר היא תתרחש באותם תנאים במקומות שונים בעולם. אותם תהליכי פירוק. והרכבה של חמרים בדיוק נמרץ.
סוכנות החלל האמריקאית נאס"א משקיעה משאבים מרובים בניסון לפתח מערכות "אל כשל" שתוכלנא לפקח על עצמן ולהתגבר על תקלות הקורות בהן. כדי שתתאמנה למסע ממושך בחלל- עד כה ללא הצלחה מרובה - המקסימום שניתן להגיע אליו הוא להגדיל את כושר הישרדותה של המערכת - אך לא להקנות לה קיום נצחי
ברוח הדברים הללו אומר אייזיק ניוטון : "הסדר הנראה בבניין מערכת השמש צריך בהדרגה להתרופף ולהיפסק ולכן מוטל על אלוקים להשיב אותו מזמן לזמן על כנו "
באפן דומה מתבטא הפיזיולוג אליה ציון (1843-1912) כל התגליות הגדולות במדעי הטבע מאשרות את קיומו של הבורא . בעל תבונה עליונה אשר ברא את העולם ומשגיח באפן בלתי פוסק על קיומם של החוקים השולטים בעולם הגשמי ".
אבל עם ישראל לא כל כך זקוק לאישורו האדיב של המדע . דויד המלך אומר בתהילים ח' " כי-אראה שמיך, מעשה אצבעותיך-- ירח וכוכבים, אשר כוננת. ה מה-אנוש כי-תזכרנו; ובן-אדם, כי תפקדנו. ו ותחסרהו מעט, מאלוהים; וכבוד והדר תעטרהו " די להתבונן בפלאי הבריאה כדי לתהות הכיצד זה למרות איתני הגלקסיות הגדולות. עדיין בורא עולם מתעסק עם הפרטים הקטנים. כמה מצה אכל יהודי בפסח? האם יש לו חמלה וגמילות חסדים? עד כמה הוא עבד על מידת הכעס שלו? האם הוא מתגאה ? וכן הלאה .
כל בריאה ביקום יש לה תפקיד וייעוד
טיפוסי 1 באים ללמדנו את חשיבות ההצמדות לסדרים , לחוקים ולכללים הנכונים. אבל כאשר האגו משתלט. אז טיפוס 1 הופך להיות אובססיבי לכללים זניחים. הוא יתעצבן כשמשהו יתנהג לא בהתאם לכללים ולסדר שהוא יצר בראש.
אז אם כן נקח את הדברים צעד אחד קדימה ונבין מה הסתירה הלוגית של תבנית החשיבה האחדית בראשותו של האגו.
תבנית החשיבה יושבת על משוואה בסיסית האומרת
מה שמדוייק =נכון, צודק. ישר
אבל מה קורה שהאיזון במשוואה מופר וטיפוס אחד מגלה שמשהו לא בסדר ? ההגיון המתימטי אומר שגם בצד השני משהו לא מדוייק . ואז הוא לוקח לעצמו את הלגיטימציה להאשים. כי משהו כאן פישל
או הוא
או האחר
או הבורא
מישהו לשיטת מנגנון 1 שיש לו לדעתו מונופול על הצדק והיושר הקוסמי - טעה.
אז כאן מגיעה התשובה דווקה מאותו ההיגיון של האחד
1, אלוקים לא טועה. כבר סיכמנו שהעולם הזה לא מתנהל בשיטת הקאזינו או הטלת המטבע. העולם הזה מתנהל ברמת דיוק ושיכפול ברזולוציה אין סופית של חלוקה בתוך חלוקה כמו בבושקות ..גם את האטום המשיכו לחלק למבנים וחלקיקים מקרוסקופים יותר . ולא ירחק היום וגם הקווארקים יחולקו עד אין סוף והבוזון המכונה החלקיק האלוקי ימשיך להיות החלום הרטוב ומשאת נפשו של כל חוקר .אשר לעולם לא יוכל להגיע אל חקר פשרו כמאמר הפילוסוף החכם " אילו ידעתיו - הייתיו"
אז אם סיכמנו שבורא העולם ברא עולם מדוייק . וממשיך לברוא אותו בכל רגע ורגע (בשונה מהתפיסה האריסטוטלית הטוענת כי הבורא יצר את העולם ויצא לחופש גדול .. היהדות טוענת כי בורא עולם בורא את העולם ומחייה אותו בכל רגע נתון . ולא צריך הרבה אינטליגנציה כדגי להבין זאת - די אם נתבונן בכל ההתנהלות הקוונטית כדי להבין שישנו כח מניע -המדע קורה לו אנרגיה . סליחה - היום הוא קורא לו ה"חלקיק האלוקי " הנעלם שכולם מחפשים אותו במרדף אינסופי אחרי הזנב . היהדות קוראת לו אלוקים .
והאלוקים שברא עולם מדוייק . ובכל רגע הוא ממשיך להוות אותו ברמת דיוק בלתי נתפסת . אז הוא גם זה שמארגן לך את התקלות שמחרפנות אותך
וכאן נכנסת שאלת מליון הדולר - זוכרים את המשוואה מדוייק = צודק???
השאלה היא לפי איזה היגיון ?
אם נלך לפי ההיגיון של האגו (ובפרט של ה1 ) השבירה של המשוואה כאשר משהו נתפס בעיניו לא צודק -מעלה אצלו כעס ביקורת אשמה שיפוטיות .
אבל אם נאמץ את החוק שהכל מדוייק . ואין טעויות . ובורא עולם הוא "מתאם פגישות" הכי מדוייק שקיים . אזי כל ארוע נסיבתי הוא מדוייק ויש לו תכלית
ומה שנשאר לטיפוס 1 הוא לצאת מהפרדיגמה של ההגיון שלו , לגלות גמישות (החץ לטיפוס 7) ולהיות יצירתי (החץ לטיפוס 4)
לשים את האגו בצד ולשאול
אם הכל מדוייק ,ואם אני לא רואה את זה כמדוייק -מה השיעור שלי?
בורא עולם הוא אבא רחמן. וכל דבר שקורה זה מתוך בגיון אלוקי שנשגב מבינתנו-עלינו לפתח אימון וביטחון בתהליכי החיים ובבורא עולם שיוצר אותם (המשימה של טיפוסי 6) ולמצות מכל מצב את ההזדמנות לצמיחה והתפתחות .
אני ממינה שכל הוויה בעולם יש לה תפקיד ,מקום. ושליחות בסדר האלוקי . האניאגרם בעיני הוא סוג של "סוף עונה " כל טיפוס מביא פילוסופיית חיים שונה . מטודולוגיה סדורה להבנת הקשר בין התפיסה . האסטרטגיה . והטקטיקות. . ההתבוננות על מצבו ה"טהור " והמזוקק של כל טיפוס נותנת לנו עוד דרך להתבונן בחכמה האלוקית .ולהתאהב בגדולה שלו. אך יחד עם זאת עלינו להכיר בפרופורציות שלנו. אמנם אנו "חלק אלוקה ממעל ממש" כך מספר לנו ספר התניא שכתב רבי שניאור זלמן מלאדי .כלומר יש לו נפש אחת שהיא חלק ממשי אלוקי . אבל יש לנו גם נפש בהמית -האדם נברא מהאדמה . הנפש הבהמית שואפת לענייני האדמה והארציות . ומערכת הבקרה היא הנפש השכלית . שתפקידה להתחבר אל חכמתה של הנפש האלוקית.