top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

                    טיפוס 5 

            תיאור-יה    או משבר 

טיפוסי 5 המכונים באניאגרם -המדען החוקר הצופה או הלמדן. מייצגים את הקול ההגיוני הרציונאלי של הגלריה האנושית, טיפוס זה רואה את העולם כמקום בו המשאבים מוגבלים.משכך , הפיתרון האולטימטיבי שלו הוא לייצר מנגנון המסוגל לאגור את כל צרכיו  באפן כזה , שתהליך התכלות המשאבים יהיה  בר שליטה. האסטרטגיה בה בחר טיפוס 5  "לשמר" את המשאבים - הוא במחשבה . המחשבה עולה על כל מציאות. ובעולם המחשבות ניתן לשמר כל דבר . גם הוא אינו קיים כלל במציאות.

טיפוסי 5 למדו כי ידע הוא כוח והוא יכול להגן עליהם בפני מציאות בה יתכלו המשאבים.והם ישארו תלויים בחסדיהם של הבריות הנבערים מדעת . תלות ובערות הם אוייביו המושבעים של מנגנון ההגנה של טיפוסי 5 .והוא משקיע את כל משאביו ביצירת אזור בטוח ורחוק מאפשרות של תלות או חסר ידע.

האמונה הבסיסית של טיפוסי 5 טוענת כי אם יבינו איך דברים פועלים ניתן  יהיה לעשות "השלמת ציוד" של רכיבי מציאות שיחסרו להם . באמצעות התודעה.

ואכן טיפוסי 5 כשהם מופעלים על די האני העליון שלהם ולא מתוכנתים על ידי האגו -יש להם את היכולות הנדרשות כדי ליצור מבנים תיאורטיים . יש להם יכולת הפשטה. וכלי קוגניציה מפותחים. הם ממוקדים ויש להם מיומנות מולדת להתמקד ולא לאפשר ל"רעשים" של העולם להסיט אותם מקו המחשבה .

הם יכולים להביא לאנושות ערך ותרומה משמעותית  בידע במחקר ובתיאוריות שהם מפתחים.

האתגר הגדול שלהם . הוא להצליב את התיאוריה מול המציאות . מה שהם לא כל כך אוהבים 

"אל תבלבלו אתי עם עובדות" יכולה להיות טענה לא מודעת שלהם כלפי המציאות והיצורים האלה שקוראים להם "בני אדם" - כאשר הם סותרים את התיאוריה שלהם . ואז הדרך שלהם היא לייצר תיאוריות שמסבירות את הסתירה .

לרדת למגרש החיים. לתרגם את התיאוריה  דה פאקטו-הוא האתגר האמיתי שהאגו של טיפוס 5 לא אוהב .

בשורה הטובה היא שיש טיפוסי 5 שמופעלים על ידי האני העליון. והם אלו שמעשירים אותנו בתיאוריות נפלאות ובידע מעמיק . מוכח ומתוקף. 

ויש את בני השבט הנשלט עדיין על ידי האגו -הם אלו שיאנסו את המציאות וינסו להכניס אותה למימדים הצרים של התודעה האנושית -המוגבלת במהותה

הטעות הבסיסית של טיפוסי 5 יושבת על היגיון אוטואימוני 

נקודת המוצא שלהם היא שהמשאבים בעולם מוגבלים. ואם כך . אז גם המוח האנושי מוגבל . יתירה מכך 

הם מנסים לתפוס במוחם האנושי המוגבל אמיתות הוויתיות קוסמיות .שאת שאלת ההגבלה שלהן אף יצור אנוש לא הצליח לפתור . אבל דבר אחד ברור .הן הרבה יותר גדולות ממה שמוחו של בן אנוש יכול להכיל. הדבר דומה להשוואה בין מחשבון כיס למחשב ביתי. בין מחשב ביתי לבין שרת . בין  דיסק און קי ובין גוגל. 

מה שמגדיל את הפער בין התמונה המנטלית של טיפוס 5 ובין המציאות . הוא ערימות התיאוריות שהוא יצר כדי להסדיר את הדיסוננס. 

כל זה מתרחש ברמת המיינד.

רוברט ג'אסטרוכותב בספרו "אלוקים והאסטרונאוט"  -" בעבור המדען , שחי על פי אמונתו בכוח ההגיון ,הסיפור מסתיים כמו  חלום רע. הוא טיפס על צוקי הבערות ועמד לכבוש את הפסגה , אך כשהגיע לבסוף אל הצוק האחרון הוא התקבל שם בברכה על ידי קבוצה של אנשי דת , שישבו שם מזה מאות בשנים. "מסתבר שככל שמתרחב הידע האנושי  בתחומי המדע. הפיזיקה הקוונטית, האסטרונומיה ןהקוסמולוגיה בכלל. -כך הולך ומצטמצם הפער שבין המדע והאמונה.

האמונה כי יש ישות חיצונית לעולם המנהלת אותו היא התיאוריה החמשית הכי מתבקשת . הרי ההגיון אומר כי לא יתכן שנברא יברא את עצמו -הניסיון האנושי עתיר הימים  עוד לא פגש תינוק שיצר והוליד את עצמו. חייב להיות תרנגולת שהולידה את הביצה.

והאנושות -שומה עליה להכיר בגזירה שישנו מרחב אי ידיעה הנישגב מהבנתנו - וטוב שכך ,בו תלויה ועומדת שאלת הביצה והתרנגולת  - מי קדם למי -ללא הכרעה. 

אחת המיומנויות שמאפיינות אדם בוגר בשל  ואחראי היא היכולת להכיל מצבים שהם ללא פיתרון. כך פוסקות מטודולוגיות פסיכולוגיות. וטוב שכך. כל הורה מצוי יסכים עם העובדה שלילד לא מספרים כל דבר. אז גם אנחנו הילדים של אלוקים -לא מספרים לנו הרבה דברים הקשורים לסוד הקיום האנושי - וטוב שכך . 

למה?

על כך ענה ה"פחלוסוף" כי "אילו ידעתיו -הייתיו. 

תארו  לעצמכם איזו אנדרלמוסיה היתה ביקום אילוהבורא היה מאציל עלינו ת כל חכמתו - אני מהמרת שכמה  פוליטיקאים כבר היו הופכים את העולם לזירת קרב ואימפריאליזם. איזה מזל שאנו נתונים לחסדי הבורא הרחמן -שבעיקביות, בנאמנות ובשיטתיות . מוציא לנו כל בקר בשעה צפויה את השמש . שומר על הגובה המדוייק שלה בשמיים כך שהיא לא תשרוף אותנו וגם לא תקפיא אותנו. מסובב את הגלקסיות ככה שהקטבים לא ימסו ויציפו את היקום. עושה לנו פיטר תמי 4 של מים באמצעות מחזור המים. עושה לנן לוח זמנים כזה בדיוק לפי היומנים שלנו. לא מפקשש אפילו שניה. אפשר לקבוע פגישות  לעוד חדש שנה . ולהיות בטוחים שהתאריך לא יזוז במילימטר... אז להגיונם של טיפוסי 5 . האם זה הגיוני לחשוב . שבן  אנוש שחי בעולם שבו המשאבים מוגבלים בזמן ובמקום -יוכל להבין הגיון של בורא עולם שהוא מעבר לזמן ומקום? אז כמו שאני טוענת לגבי כל הטיפוסים 

כל טיפוס צודק .אבל צודק רק בתשיעית מהאמת . (9 טיפוסים שכולם צודקים...)

או כמו מאמר החכם - גם שעון עומד צודק פעמיים ביום..

אז מה המסר אותו טיפוס 5 בא לבשר ולהעמיק בעולם?

מוח שליט על הלב

זהו השיעור . שטיפוסי 5 מאסטרים ואלופים בו. ואני חייבת לסייג את עצמי. אין הכוונה להדחקת רגשות . או להתעלמות . או כפי שאני רואה אצל מטופלים - שאפילו מכריזים שהם נטולי רגשות 

טיפוסי 5 הם מאד רגישים . ומאחורי פני הפוקר המתכתיים שלהם שוכן לב ענק ולעיתים גם מדמם. הם רק חושבים שזה מביך . ולא אינטליגנטי להפגין רגשות . (ויש את כל הקטע של פחד מחשיפה. ואיבוד שליטה ברגע שהשכללא יוכל לאסוף את ההצפה הרגשית) 

יש להם מנגנון משוכלל היוצר הפרדה מלאכותית בין הרגש וההגיון. עד שלעיתים נדמה לכם שעוד רגע והם "אורזים" את הרגשות כאילו הם "מוצר מדף" בסופר שניתן להחזיר למדף . ולהסתלק עם העגלה עמוסת ה"מוצרים" הרציונאלים. 

ברמת המיומנות - יש להם את היכולת לעשות הפרדה . להניח את הרגשות בצד. ולהשתמש באנליזות הגיוניות .

טיפוסי 4  למשל  מתפוצצים מקנאה ביכולת הזו להפריד את הרגש.

האמת והאיזון לא נמצאים אצל טיפוסי 5 ולא אצל 4 . אלא באמצע.  היכולת לשאת הפכים בהרמויה . להיות נוכח לרגש .אבל לשתף את ההגיון .ולקבל החלטות הגיוניות ולא מתוך סערות רגשיות ואמוציות הוא היעד לשם נרצה להביא  גם את טיפוסי 4 וגם את טיפוסי 5 . לטיפוסי 5 יש את חצי הדרך -המתחילה בהיגיון וזו בשורתם הגדולה והחשובה לעולם.

אל מה לגבי האבסולוטיות שמייחס טיפוס 5 לשכל?

 

פרופסור סטיבן הוקינג מאוניברסיטת קיימבריג' כותב" הבריאה נימצאת מחוץ לתחום חוקי הפיסיקה הידועים"

פרופסור אלן גות מהמכון הטכנולוגי במסצ'וסטס ופרופסור פאול שטיינהרדט  .מאוניברסיטת פנסילבניה כותבים:" רגע הבריאה נותר בלי הסבר" 

 במפגש השנתי של החברה האמריקאית לאסטרטנומיה  בשנת 1990  הובאו הוכחות  חד משמעיות לתיאוריית המפץ הגדול  מה שגרם לקהל למחוא כפיים 

תגובת היושב ראש היתה "מתקבל הרושם שהקהל מסכים עם הפסוקים הראשונים של ספר בראשית , אשר נראו שהוכחו כאן מבחינה מדעית" 

פרופסור סטיבן הוקינג  כותב בספרו "תולדות הזמן" כל תיאוריה פיסיקאלית היא ארעית תמיד . במובן זה שהיא רק  בגדר השערה . לעולם אי אפשר  להוכיח אותה . אין זה משנה כמה פעמים יעלו  תוצאות הניסויים בקנה אחד עם איזו תיאוריה . לעולם איננו יכולים להיות בטוחים שתוצאות הניסוי הבא לא יפריכו את התיאוריה. לעומת זאת. אפשר להפריך תיאוריה בכך שמוצאים.אפילו תצפית אחת המנוגדת לתיאוריה."

כך אירע לחוקי התנועה של ניוטון  שהיו תקיפים עד הופעתה של תורת היחסות של אינשטיין. כך אירע להשערתו של דלתון . שהאטום אינו בר חלוקה  וגם התיאוריה בדבר גיל העולם 

כותב פרופסור דורון אורבך..."התיאוריה הנוכחית בדבר גיל העולם המבוססת על מדידת קצבם של תהליכים כימייםפיסיקאליים גיאולוגיים וקוסמולוגיים....תוך שימוש בנתונים אלה מבצעים אקסטרפולציה(חישוב לאחור) ומקבלים הערכה למשכם של תהליכים..ואפשר לחשב את גילם..אלא שאליה וקוץ בה  החישובים הללו מבוססים על הנחות שאינן מבוססות. שקצב התהליכים היה אחיד במשך מיליארדי שנים וזהה לזה שנמדד היום. שכל היסודות שנמצאים כתוצרים סופיים של תגובות שרשרת רדיטאקטיבית נוצרו אך ורק בתגובות אלו - מה שלא הוכח בכלל. בנוסף יש לקחת בחשבון שקצבי תהליכים שונים נמדדים בצורה מדוייקת רק במאה השנים האחרונות  כך שהתוצאה האקסטרפולציונית של מיליארדי שנם. מבוססת על כמה עשרות שנים בלבד ולוקה בספקולטיביות מרובה" 

טיפוסי 5 מבססים חוזה עם היקום על הגיון אנושי שהוא באפן אינהרנטי עמוס בטעויות לוגיות . לעיתים יש לחכות עשור שנים כדי שתיאוריה חדשה תפריך תיאוריה ישנה 

טיפוסי 5 מבקשים מהחקום שלא יטרוף להם את הקלפים ולא יציק להם עם עובדות חדשות.

אחד הכלים החשובים ביותר בכל מערכת - הוא מנגהון הבקרה . חלק גדול מבעיות החשמל נפתרות במהירות יחסית תודות למנגנוני הבקרה . גם ההיגיון צריך שתהיה לו מערכת בקרה שתצליב את התיאוריות שהוא יוצר לעצמו מול המציאות.

גם המדע בכבודו ובעצמו מודה שיש עוד אלפי בעיות בלתי פתורות שהמדע לא יודע לענות עליהם. ארתור סטנלי אדינגטון  כותב" מחקר מדעי איננו מביא להבנת טיבעם הפנימי של הדברים ... אנו שווים כולנו בשאיפתנו  הצולעות להשיג את האידאל שהוא מחוץ להשגתנו"

 

ברמה הפסיכוסוציאלית -

טיפוס 5 הולך ומבצר לעצמו את מגדל השן שלו . ממרומיו הוא הולך ומאבד את הקשר עם החברה . באופן כזה הוא הולך ומאבד את המיומנויות החברתיות ומעמיק את הפער.

 3 האתגרים הגדולים שעולם האימון מציע לטיפוסי 5 

1. להתיידד עם מרחב אי הידיעה ולהצטרף לעשרות מדענים ידועי שם שמוכנים להודות שככל שהם יודעים יותר . הם מבינים כמה הם לא יודעים,

2. לפרגן לבורא עולם שהוא יודע יותר מאיתנו וכי הגיונו של בורא עולם אינו יכול להיתפס בשכל אנושי

3. לרדת למגרש החיים . לתרגם את התיאוריות שלו לתכניות ביצוע מדידות -ולבצעם .

ולהתחבר לבני האדם (סך הכל -הם נחמדים ולא נושכים) ולהבין שהדרך הטובה ביותר ללמוד ולהחכים היא בשטח בין אנשים ולא במעבדה. הפריה הדדית . סיעור מוחות .ושיתוף פעולה מייצרים סינרגיה אינטלקטואלית שאף מוח גאון לא יכול לעשות לבד

 

 

 

 

 

bottom of page